Loppuraportti

Wanhan Kansan sääennuste

Loppuraportti.

Nyt on julkaistu Wanhan Kansan sääennustetta yksi kokonainen vuosi. Tästä eteenpäin olisivat varsinaiset, Kustaa Vilkunan keräämät, vanhan kansan ennusteet aivan samat tekstit joka kuukausi. Ainoan poikkeuksen voisi tehdä jättämällä pois ne ennusteet, jotka viittaavat hyvään tai huonoon heinä- tai viljavuoteen.  Ne eivät toimi enää, koska viljelijöillä on nykyään tehokkaat koneet ja hyvät lannoitteet, joiden avulla sadot onnistuvat yleensä hyvin. Sääpalvelut opastavat oikean korjuuhetken valinnassa ja työ sujuu koneilla hyvin nopeasti.

Planeettojen vaikutusten arvioinnin voi jokainen tehdä itsekin ostamalla Yliopiston almanakan joka vuosi ja tulkitsemalla kuluneen vuoden kunkin kuukausiennusteen alussa ilmoitettuja planeettojen yhteisvaikutus uskomuksia kuun kassa.

Nämä ennusteet näyttäisivät toteutuvan kohtalaisen hyvin, kun pidetään kriteerinä ilmanpainetta.  Hyvin korkea ilmanpaine tietää talvella vuorenvarmasti kovaa pakkasta, vastaavasti kesällä kuumaa hellettä. Matalapaine planeetat tuovat epävakaista säätä, mutta paikkakuntakohtaista lähisäätä ja sadetta niillä ei voi ennustaa. Sateen määrä vaihtelee ja jossain ei välttämättä sada ollenkaan.

Täydenkuun päivänä ja varsinkin yönä on miltei aina kirkasta, viileätä tai talvella kylmä. Mutta kemiläisten uskomus että täydenkuun viikolla on aina kauniit hiihtoilmat Lapissa koko viikon, eivät näyttäneet ainakaan kuluneen vuoden mittaan toteutuneen.

Wanhan kansan ennusteiden käyttökelpoisuutta heikentää se, että ne ennustavat säitä suhteellisen kauas tulevaisuuteen. Talvella ennustetaan kevään tuloa, keväällä kesän säitä, syksyllä talven säitä. Pitää muistaa palata aina taaksepäin ja verrata päivän säätä  niihin. ”Mitäs ne ennusteet talvella, keväällä ja syksyllä ennustivatkaan !”

Näillä kommenteilla lopetan tältä erää Wanhan Kansan ennusteiden julkaisun.

Kiinnostavaa jatkoa sääilmiöiden parissa.

Yrjö Reijonen