Sukututkimus ohjeita

Kirkkoherran virastot tarjoavat sukuselvityspalveluja

Tuomiokapitulit ovat ohjeistaneet kirkkoherran virastot sukututkimusta varten laadittujen virkatodistusten hinnoittelussa. Tuntiveloitus lienee noin 33 € /h. Toimitusajat vaihtelevat parista viikosta jopa puoleen vuoteen.

Sukututkimuksen etenemispolkua aloittajalle.

  1. Aivan ensimmäinen asia on suvun ikääntyneimpien edustajien haastattelu. Tällä on kahtaalta tärkeä merkitys. Ensiksikin saadaan hahmoteltua lähimenneisyyden esivanhempien sukupuu tyyliin kuka oli isoisä ja isoäiti, kuka isoisoisä jne. Mahdollisuuksien mukaan tulisi kirjata heidän syntymäpaikkansa ja aikansa niin tarkkaan kuin mahdollista. Tällä haastattelukierroksella tallentuu myös suvun perimätietoa ja tarinoita suvun esivanhemmista. Miten ennen oltiin ja elettiin. Tärkeätä aineistoa joskus tulevaisuudessa laadittavaa sukukirjaa varten.
  2. Toinen tärkeä tietolähde suvun karttunut arkistomateriaali. Hieno sana, mutta se voi olla vintillä olevia kenkälaatikoita tai kirjekuoria, jotka sisältävät kuolinilmoituksia, tietoja vihkimisistä, lehtiartikkeleita jne. Myös perheraamatun väliin kannattaa kurkistaa.
  3. Hautausmaalla kannattaa käydä. Sieltä saa useasti tärkeitä päivämäärä tietoja.
  4. Kirkkoherranvirastot ovat seuraava porras. Sieltä on mahdollista saada sukututkimusta varten tietoja esivanhempien syntymäajoista, vihkimisistä ja puolisoista, kuolinpäivämääriä, muuttotietoja. Näillä konsteilla pitäisi päästä ajassa noin 125 v taaksepäin.
  5. Kun olemme selvittäneet jonkin esi-isän tarkan syntymäajan ja -paikan astuvat seuraavat kaksi instrumenttia kuvaan: Suomen Sukututkimusseuran Hiski tietokanta ja Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen digitoidut kirkonkirjatiedot pitäjittäin. Näihin on tallennettu 125 v. vanhempaa tietoa varhaisemmista esivanhemmistamme. Tiedostot ovat vapaasti käytettävissä netin kautta. Tietojen saatavuus vaihtelee riippuen kirkkojen paloista. Jos on onnea, voi selvittää esivanhempansa aina Isoon Vihaan saakka. (1700–1721)  Silloin ei kirkonkirjoja pidetty, koska papit olivat maanpaossa.
    Kun olet selvittänyt kohdat 1.–5.,  olet jo aika pitkällä sukusi tutkimisessa. Oikotietä onneen ei ole tarjolla. Homma vaatii sekä inspiraatiota että perspiraatiota.